20 i 21 listopada odbyły się kolejne zajęcia biochemiczne. Tym razem młodzież z klasy VI i V przyniosła różne produkty spożywcze (chleb, gotowane jajka, ziemniaki, owoce, mąkę ziemniaczaną, soki owocowe), w których wykrywała skrobię (cukier), białka, tłuszcze oraz witaminę C. Bardzo ciekawym doświadczeniem dla młodzieży okazała się identyfikacja witaminy C – odpowiedzialna za naszą odporność. Otrzymane wyniki wyraźnie wskazują, że najbardziej bogate w tę witaminę są soki pochodzące ze świeżo wyciśniętych owoców, tj. cytryny, pomarańczy i papryki.
Na zajęciach odbyła się również demonstracja otrzymywania wodoru (w formie gazowej).
Zapraszam młodzież do uczestniczenia w zajęciach biologiczno – chemicznych w celu zdobywania nowej wiedzy i doświadczenia.

Nauczyciel biologii i chemii – Karol Żłobiński